Studimi: Burrat e martuar kanë 20 % më pak rrezik për një vdekje të hershme

Njerëzit e martuar kanë 20 % më pak gjasa të pësojnë vdekje të hershme sesa ata që nuk martohen, thotë një studim i madh.

Studiuesit shikuan të dhënat mjekësore të gjysmë milioni njerëzve në të pesëdhjetat e tyre në Azi gjatë 15 viteve. Ata zbuluan se të qenit i martuar lidhej me një rrezik të përgjithshëm më të ulët të vdekjes nga të gjitha shkaqet në krahasim me beqarët ose të pamartuarit.

Dhe ata që lidhën kurorë kishin gjithashtu një rrezik 20 për qind më të ulët për të vdekur nga aksidentet, lëndimet dhe sëmundjet e zemrës. Meshkujt përfituan më shumë nga të qenit të martuar, duke parë rëniet më të mëdha në shkallën e vdekshmërisë.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar gjithashtu se burrat kanë më pak gjasa të marrin rreziqe, të përfshihen në aksidente ose të konsumojnë alkool dhe drogë kur janë të martuar. Studimi i ri tha se ‘efekti mbrojtës’ i martesës mund të jetë gjithashtu për shkak të partnerëve që inkurajojnë bashkëshortin e tyre të kërkojë ndihmë mjekësore dhe t’i përmbahet trajtimit.