Përfitimet që sjell zgjimi herët

Të ngrihesh herët në mëngjes mund të jetë një zakon i vështirë për t’u zhvilluar ose i detyruar nga një mënyrë jetese stresuese, e cila përfshin orë të gjata udhëtimi për në punë.

Megjithatë, zgjimi herët mund të çojë në një sërë avantazhesh, duke ndikuar pozitivisht në mirëqenien fizike dhe psikologjike. Duhet pak durim për ta bërë atë një rutinë, por më pas do të shihni se përfitimet do t’i tejkalojnë shqetësimet!

Përfitimi i parë i parëndësishëm i zgjimit herët në mëngjes është sigurisht ai i të pasurit më shumë kohë, që mund të refuzohet në mijëra forma të ndryshme. Të kesh më shumë kohë thjesht të lejon të kujdesesh më mirë për veten në të gjitha nivelet, duke mbushur një hapësirë që nuk ekzistonte më parë me shumë aktivitete të dobishme.

Mëngjesi është në fakt vakti më i rëndësishëm i ditës, por ju ngre dorën nëse nuk e keni lënë kurrë mëngjesin sepse nuk kishit kohë për ta bërë atë ose ndoshta sepse jeni ngritur shumë vonë për t’u ulur dhe për t’iu përkushtuar relaksimit tuaj të parë. momenti i ditës.

Mund të duket e parëndësishme, por mëngjesi është hera e parë e ditës në të cilën prekim ushqimin, momenti i parë i qetësisë para stresit të punës. Fillimi me energjinë e duhur mund të përmirësojë vetëm gjithçka: nga disponimi, te rregullimi i urisë, te energjia.

Ekziston një mendim i gabuar se aktiviteti fizik nënkupton vetëm sporte shumë intensive dhe shumë kërkuese, por nuk ka asgjë më të keqe. Me aktivitet fizik nënkuptojmë të gjitha format e lëvizjes që qarkullojnë energji dhe gjak, të cilat ndihmojnë qelizat të marrin frymë, të cilat ngarkojnë trupin me serotonin (i ashtuquajturi hormoni i lumturisë).

Kryerja e aktiviteteve të para të ditës kur të tjerët janë ende në gjumë ose gati të zgjohen jep një avantazh të madh në orar. Por, përveç kësaj, përqendrimi përmirësohet pikërisht për shkak të një ritmi të brendshëm: cikli cirkadian (i cili rregullon ritmin gjumë-zgjim te njerëzit) rregullohet duke ndjekur alternimin dritë-errësirë.

Për të njëjtën arsye, zgjimi herët në mëngjes gjithashtu përmirëson cilësinë e gjumit, megjithëse mund të mos duket kështu në fillim. Në përgjithësi, gjithmonë duhet të flini në të njëjtën kohë për ta mësuar trupin tuaj të çlirojë melatonin kur është koha e duhur.

Megjithatë, është më mirë të stërvitni trupin për të fjetur herët dhe të ndiqni ritmin e duhur gjumë-zgjim, në mënyrë që në mëngjes të ndiheni të pushuar. Ndryshe nga besimi popullor, nuk nevojitet shumë gjumë, por gjumë mirë. Gjumi ndikon në një numër të pafund faktorësh.

E lidhur ngushtë me përqendrimin dhe kohën, padyshim që produktiviteti mund të favorizohet vetëm duke u zgjuar herët në mëngjes. Do të habiteshe kur të vëresh se sa shumë gjëra do të mund të bësh me më shumë kohë në dispozicion, por mbi të gjitha me përqendrimin dhe energjinë e duhur për t’i bërë ato! Ashtu si çdo gjë që lidhet me trupin tonë, produktiviteti është gjithashtu i lidhur ngushtë me prodhimin e hormoneve.