Murgeshat që kultivojnë kanabis luten të kenë më shumë fitim

Një grup i vogël grash me veshjet e zakonshme të bardha bëjnë tym dhe bekojnë bimët e tyre të kanabisit në shtëpinë në Qarkun Merced të Kalifornisë.

Këto gra janë “Motrat e Luginës”, të njohura më mirë si “Murgeshat e Kanabisit”, shkroi të enjten BBC.

Të udhëhequra nga motra Kate, gratë janë anëtare të një enklave të vetëshpallur murgeshash që identifikohen si shëruese dhe feministe, por më e rëndësishmja, njerëz të biznesit. Ato nuk përfaqësojnë një fe zyrtare.

“Zgjodha një industri që është e ngatërruar”, thotë motra Kate.

Kalifornia ishte shteti i parë që legalizoi marihuanën mjekësore në vitin 1996, dhe përdorimi rekreativ ka qenë i ligjshëm që nga viti 2016.

Ligji i shtetit, megjithatë, është plot me boshllëqe rregullatore, që do të thotë se ligjshmëria e kultivimit të marihuanës ndryshon nga qarku në qark dhe nga qyteti në qytet.

Pra, ndërsa përdorimi i kanabisit është i ligjshëm në shtet, gati dy të tretat e qyteteve të Kalifornisë kanë ndaluar bizneset e marihuanës, ndërsa të tjerët e bëjnë jashtëzakonisht të vështirë marrjen e lejeve.

Kjo do të thotë që për Motrat e Luginës, rritja e 60 bimëve të tyre në Qarkun Merced, është në kundërshtim me ligjin.

“Sherifët e dinë këtë, ata thjesht më lejuan ta bëj këtë”, pranoi motra Kate.

Ka një shtëpi të dytë në pronë, të cilën motrat e quajnë “abaci” – aty bëhet i gjithë prodhimi i ilaçeve.

Ata prodhojnë dhe shesin të gjitha ilaçet me bazë prej kërpi, një biznes që para pandemisë fitonte 1.2 milionë dollarë në vit.

Pavarësisht se luten dhe bekojnë çdo grumbull të bimëve, ato tani po fitojnë vetëm gjysmën e saj.