Largojeni stresin para gjumit

Mund të jetë e vështirë të bini në gjumë, nëse jeni të pushtuar nga stresi. Në fakt, stresi mund të çojë në pagjumësi duke shkaktuar “hyper-arousal” në trupin dhe mendjen tuaj.

Stresi mund t’ju bëjë të ndieni edhe më keq nga ana mendore, duke çuar në një cikël vicioz që ndikon negativisht tek tensioni juaj.

Kjo është arsyeja pse është e drejtë që të ndërmerrni hapa për të lënë ndonjë stres prapa, para se të shkoni në shtrat.

Këto strategji që do t’ju ndihmojnë t’a bëni këtë.

Bëni ushtrime në mëngjes ose pasdite

Angazhimi në aktivitet fizik është një mënyrë e shkëlqyer për të liruar tensionin fizik dhe mendor.

Ajo që rekomandohet është të bëni ecje, vrap, apo të bëni çiklizëm. Meqenëse stërvitja rrit temperaturën e trupit, është mirë që shumë njerëz të punojnë së paku tre orë para gjumit, kështu që temperatura e trupit të tyre të ketë kohë të mjaftueshme për të rënë dhe për t’u përgatitur për fazën e gjumit. Sidoqoftë, nëse kuptoni se stërvitja në mbrëmje nuk ndikon negativisht në gjumin tuaj, atëherë nuk ka arsye pse të mos e bëni këtë.

Merrni pak kohë për t’u qetësuar para gjumit

Për të paktën 30 minuta (mundësisht një orë) para gjumit, mos bëni asgjë stimuluese ose stresuese. Sugjerohet të ndizni dritat dhe ulni volumin, lexoni një libër interesant, bëni një dush të ngrohtë dhe dëgjoni muzikën që ju ndihmon të qetësoni.

Zbusni tensionin tuaj

Kaloni pesë deri në 10 minuta duke bërë një rutinë qetësuese, siç janë frymëmarrja e thellë, imazhet e drejtuara ose relaksimi progresiv i muskujve.

Këto teknika mund t’ju ndihmojnë të ndiheni më pak të stresuar dhe të reduktoni presionin e gjakut .

“Turn Off” mendimet tuaja

Për të parandaluar shqetësimet e ditës nga sabotimi i gjumit tuaj, bëni një përpjekje të përbashkët për të ndërruar mendjen tuaj në “off” para se të bëheni gati për gjumin e natës. Ju mund t’a bëni këtë duke lënë mënjanë shqetësimet tuaja.

Mund të praktikoni meditimin e vëmendjes. Ruani qetësinë, qartësoni mendimet tuaja dhe merrni frymë thellë. Kur mendimet vijnë në mendje, thjeshtë vëreni ato sikur të ishin retë që fluturojnë nëpër qiell dhe kthejeni vëmendjen në frymëmarrjen tuaj. Duke pasur një mendje të qartë dhe të qetë, ju sjell një gjendje miqësore për fjetje.