Këta katër faktorë parashikojnë rrezikun e prishjes së lidhjes

Një ekspert ka zbuluar katër faktorët që parashikojnë prishjen e një marrëdhënieje.

Të katër sjelljet, pavarësisht se janë toksike, në fillim mund të duken të parëndësishme. Por ndërsa një tipar u përshkrua si “vdekjeprurëse”, një tjetër u tha se ishte shkaku më i madh i një divorci brenda gjashtë viteve të martesës.

Dr. Kathy Nickerson , nga Orange County, Kaliforni, zbuloi katër sjelljet kryesore që tregojnë se një ndarje mund të jetë në horizont: kritika, përbuzja, mbrojtja dhe ngritja e mureve. “A e dini se ka katër sjellje, që nëse i bëni në marrëdhënien tuaj , ato parashikojnë ndarje ose divorc në masën mbi 90 për qind?”, pyeti Dr Kathy.

Ajo bazohet në punën e psikologut dhe studiuesit të njohur të martesës Dr. John Gottman, i cili i identifikoi këto katër sjellje si “Katër kalorës”. “Gottman zbuloi se nëse disa ose të gjitha këto sjellje do të ishin të pranishme me frekuencë të mjaftueshme, lidhja dhe miqësitë në zemër të një martese do të vdisnin”, tha Dr Kathy.

Kritika
Dr. Kathy tha: “Kritika ndodh kur ju bëni gjykime të ashpra për mendimet, ndjenjat, karakterin, pamjen dhe sjelljen e partnerit tuaj. Një shembull i kritikës është ‘Oh, kështu që ju do të uleni sërish në divan sot, hë? Ju jeni një person kaq dembel, nuk bëni kurrë asgjë për të ndihmuar’”.

Ajo shpjegoi se kritikat dëmtojnë marrëdhënien sepse përcjell gjykim dhe mungesë pranimi.

Përbuzja
Përbuzja është “helm për një marrëdhënie”, tha Dr Kathy.

“Ne veprojmë me përbuzje kur përmes fjalëve ose shprehjeve të fytyrës shprehim se partneri ynë është i pavlerë, i neveritshëm ose vlen pak. Një shembull përbuzjeje është ‘Nuk mund ta besoj se jam martuar me një person kaq të neveritshëm. Ti me të vërtetë e ke lënë veten të shkojë. Të shikoj ty më zmbraps’”.

Dr Kathy shpjegoi se Gottman zbuloi se përbuzja është parashikuesi numër një i divorcit brenda gjashtë viteve të para të martesës.

Ngritja e mureve
“Ngritja e mureve” është kur mbylleni dhe tërhiqeni nga një bisedë kur partneri juaj është duke folur. Kjo mund të shkojë deri në ngritjen në këmbë dhe largimin nga dhoma vetëm për t’u larguar.

Dr. Kathy tha: “Ngritja e mureve është kaq vdekjeprurës për një marrëdhënie, sepse ne duhet të ndjejmë se partneri ynë na dëgjon dhe kujdeset për ndjenjat tona. Nëse partneri ynë largohet nga ne, ne nuk ndihemi të dëgjuar, nuk ndihemi të kuptuar, nuk ndihemi të vlefshëm dhe fillojmë të ndihemi shumë të padashur dhe të shkëputur”.

Mbrojtja
Dr. Kathy shpjegoi se kjo është kur dikush kërcen për të mbrojtur veten në një bisedë me partnerin e tyre në vend që të marrë përgjegjësi. Ajo tha: “Nëse partneri juaj po tregon pse është lënduar nga diçka që keni bërë dhe ju filloni shpejt në çdo shpjegim se pse nuk mund të lëndohen, ka gjasa që të jeni në mbrojtje”.

Ajo paralajmëroi se mbrojtja është problematike për një marrëdhënie, sepse të dy partnerët duhet të ndihen sikur mund të ndikojnë tek tjetri që të ndjehet ‘i sigurt’.