Kanceri i lëkurës: Cilat janë shenjat e para qe duhet te jeni shume te kujdesshem

Ashtu si me çdo kancer, shkalla e mbijetesës është më e mirë kur sëmundja zbulohet shpejt.

Kjo është arsyeja pse ia vlen të njihni shenjat kur bëhet fjalë për kancerin.

Por shumë njerëz nuk janë të vetëdijshëm se si mund të duket kanceri i lëkurës .

Nuk shkakton vetëm ndryshimin e nishaneve – mund të krijojë gunga dhe lezione që njerëzit i ngatërrojnë me njolla .

Cilat janë simptomat?

Melanoma

Shenja më e zakonshme e melanomës është shfaqja e një nishani të ri ose një ndryshim në një nishan ekzistues.

Shumica e ekspertëve rekomandojnë përdorimin e rregullit të thjeshtë “ABCDE” për të kërkuar simptoma të kancerit të lëkurës melanomës, i cili mund të shfaqet kudo në trup.

Asimetrike – melanomat zakonisht kanë dy gjysma shumë të ndryshme dhe kanë formë të çrregullt

Kufiri – melanomat zakonisht kanë një kufi të prerë ose të thyer

Ngjyrat – melanomat zakonisht do të jenë një përzierje e dy ose më shumë ngjyrave

Diametri – shumica e melanomave janë zakonisht më të mëdha se 6 mm në diametër

Zmadhimi ose ngritja – një nishan që ndryshon madhësinë me kalimin e kohës ka më shumë gjasa të jetë melanoma

Tek gratë, vendndodhja specifike më e zakonshme për kancerin e lëkurës melanomës në MB janë këmbët .

Burrat kanë më shumë gjasa të shohin melanoma në trungun e tyre – në shpinë ose në bust .

Jo melanoma

Shenja e parë e kancerit të lëkurës jo-melanoma është zakonisht shfaqja e një gungë ose njollë e zbardhur në lëkurë, thotë NHS.

Ai vazhdon pas disa javësh dhe përparon ngadalë me muaj ose nganjëherë vite.

Në shumicën e rasteve, gunga kanceroze janë të kuqe dhe të forta dhe ndonjëherë kthehen në ulçera. Njollat ​​kanceroze janë zakonisht të sheshta dhe me luspa.

Dy llojet më të zakonshme të kancerit të lëkurës jo-melanoma janë kanceri i qelizave bazale dhe karcinoma e qelizave skuamoze.

Kanceri i qelizave bazale (BCC)

Kanceri i qelizave bazale (BCC) nganjëherë referohet si ulçerë brejtësish, dhe kjo ndikon në shtresat më të jashtme të qelizave në lëkurë.

Shenjat e BCC përfshijnë një rritje të lëkurës që:

Duket e lëmuar dhe me perla

Duket dylli

Duket si një gungë e fortë, e kuqe

Ndonjëherë rrjedh gjak

Zhvillon një zgjebe ose kore

Asnjëherë nuk shërohet plotësisht

A kruhet

Duket si një njollë e kuqe e sheshtë dhe është me luspa dhe me kore

Zhvillohet në një ulçerë pa dhimbje

Rreth 75 për qind e të gjithë kancereve të lëkurës janë BCC. Këto janë zakonisht me rritje të ngadaltë dhe pothuajse kurrë nuk përhapen në pjesë të tjera të trupit.

Nëse trajtohet në një fazë të hershme, kjo formë e kancerit të lëkurës zakonisht shërohet plotësisht.

Nëse ato bëhen më agresive, BCC mund të përhapen në shtresat më të thella të lëkurës dhe në kocka – gjë që mund ta bëjë trajtimin më të vështirë.