Kalimi i kohës me nënën e ndihmon të jetojë më gjatë

Hulumtimet tregojnë se kalimi i kohës cilësore me gruan që ju ka lindur mund ta ndihmojë atë të jetojë më gjatë.

Një studim i ndërmarrë nga Universiteti i Kalifornisë ndoqi 1600 njerëz mbi 60 vjeç në Shtetet e Bashkuara, me një moshë mesatare të pjesëmarrësve 71 vjeç, për një numër vitesh.

Gati një e katërta e atyre pjesëmarrësve që pranuan se vuanin nga vetmia kishin vdekur brenda gjashtë viteve krahasuar me vetëm 14 për qind të atyre që raportuan marrëdhënie domethënëse me familjen dhe miqtë.

Kjo mbështetet nga hulumtimet e kaluara që tregojnë se vetmia është po aq vdekjeprurëse sa duhani ose obeziteti.

Studimi tregoi gjithashtu se njerëzit e moshuar i ushqejnë marrëdhëniet në një mënyrë tjetër ndërsa plaken.

Marrëdhëniet sipërfaqësore bien anash dhe marrëdhëniet që kemi me familjen dhe miqtë bëhen më të rëndësishme. Por fatkeqësisht këto lidhje të rëndësishme sociale nuk janë të disponueshme për një numër në rritje të të moshuarve në Mbretërinë e Bashkuar.

Sipas Age UK, numri i personave mbi 50 vjeç që përjetojnë vetminë do të arrijë në dy milionë deri në vitin 2025.