Arsyeja pse njerëzit nuk kanë besim te ju

Një sondazh i fundit i kryer nga Pew Research në SHBA tregoi se 64 për qind e njerëzve mendojnë se besimi te njerëzit e tjerë është ulur vitet e fundit

Megjithatë, pavarësisht nga tendencat e përmendura, ndoshta është sjellja juaj ajo që i bën njerëzit të humbasin besimin te ju.

Sado qesharake të bësh thashetheme ndonjëherë, nëse duket se shpesh i filloni fjalitë tuaja me: “Mos thuaj kështu e ashtu, të thashë tashmë, por…”, ndoshta nuk do t’i bindësh lehtë njerëzit e tjerë të besojnë në ty.

Për të zbuluar se çfarë ju bën një person jo të besueshëm, cilat sjellje duhen shmangur dhe cilat zakone ju bëjnë të dukeni të pabesueshëm për të tjerët, sigurohuni që të lexoni këto këshilla ekspertësh nga Bestlifeonline.

Nëse dikush ju tregon një sekret, ata presin që ju ta mbani atë. “Shpesh duhet të mbështetemi te njëri-tjetri bazuar në një shkallë të caktuar besimi,” shpjegon Kristina de Bree, një terapiste e licencuar për martesë dhe familje me qendër në Kaliforni.

“Kur ndani sekretin e dikujt tjetër, ju tradhtoni besimin e tyre, por gjithashtu i bëni të ditur personit që po i tregoni se as ai nuk mund të llogarisë te ju.”

Sigurisht, ndarja e sekreteve të njerëzve të tjerë nuk është e vetmja arsye pse dikush nuk ju beson.

Pse në mënyrë të pandërgjegjshme mund t’i bëni njerëzit të mos ju besojnë, lexoni më poshtë:

Jeni të paqëndrueshëm në veprimet tuaja

Vesi i keq që i bën njerëzit të mos ju besojnë është mospërputhja, sipas terapistes Bree. Nëse silleni ndryshe në situata të ngjashme, njerëzit shpesh nuk e dinë se çfarë mund të presin në të vërtetë nga ju dhe për këtë arsye ju dukeni jo të besueshëm dhe të pabesueshëm.

Nuk zbatoni këshillat tuaja

A keni dëgjuar ndonjëherë të praktikoni atë që predikoni? Ndërsa shumë prej nesh mund të jenë fajtorë për ndarjen e shumë këshillave që nuk i ndjekim vetë, ne mund të mos e kuptojmë as se si ndikon në marrëdhëniet tona me të tjerët.

Sipas Stephen Light, një trajner i certifikuar për menaxhimin e stresit, “njerëzit që nuk praktikojnë këshillat që i japin vetes duken si gënjeshtarë”.

Edhe nëse këshilla është e vlefshme, fakti që nuk po e bëni vetë është një arsye e rëndësishme për të vënë në dyshim besimin, thotë ai.

Ju shmangni komunikimin e drejtpërdrejtë

Achintya Kolipakkam, krijuesi i përmbajtjes për faqen e internetit “Elegance”, thotë se njerëzit nuk kanë gjasa t’u besojnë atyre që “thonë gjysmë të vërteta ose shmangin komunikimin e drejtpërdrejtë”.

Sipas tij, “një mesazh qëllimisht i paqartë ose komunikim ‘me doreza’ ofron një lloj tjetër transparence duke theksuar qëllimet ose karakterin e një personi”.

Përdorni fjalë që ju bëjnë të dukeni të pasigurt

Zgjedhja e fjalëve është e rëndësishme. Andrew Taylor, drejtor i Net Lawman, thotë se njerëzit shpesh shihen si të pabesueshëm kur përdorin fjalor që i bën ata të duken të pabesueshëm.

“Nëse përdorni fjalor që nuk është i sigurt, si p.sh. të mos i përkushtoheni plotësisht një ideje apo besimi, atëherë kjo është një mënyrë e sigurt për të inkurajuar të tjerët të mos ju besojnë, pavarësisht se sa i sigurt jeni në atë ide”, shpjegon Taylor.