8 mënyra si të kurseni para, kur dilni për të blerë

Ndoshta ka pasur raste kur keni shkuar në një dyqan për të blerë 1 ose 2 gjëra dhe keni përfunduar duke mbushur karrocën tuaj deri në buzë. Kjo sepse dyqanet dinë se si t’ju joshin me muzikën e tyre të këndshme dhe rregullimin e korridoreve. Gjithashtu, shumë dyqane vendosin departamentin e tyre të luleve pranë hyrjes, në mënyrë që njerëzit të ndjehen menjëherë mirë dhe të kenë një nxitje humori. Jo vetëm kaq, por korridoret po bëhen gjithashtu më të mëdha për të inkurajuar njerëzit të shtyjnë karrocat e mëdha të blerjeve që i bëjnë ata të blejnë më shumë produkte sesa kanë nevojë.

Pini ujë para se të bëni pazar.
Një studim në Universitetin e Twente në Holandë zbuloi se pirja e ujit para se të shkoni në pazar mund të jetë e mirë për shpenzimet tuaja. Ata arritën në përfundimin se kjo i ndihmon njerëzit të kontrollojnë dëshirën e tyre për të blerë gjëra të panevojshme. Ndoshta ata nxitojnë të largohen dhe të shkojnë në tualetin më të afërt dhe për këtë arsye blejnë vetëm gjërat që u duhen vërtet.

Përdorni fatura të reja, të qarta.
Një studim tjetër tregoi një lidhje midis mbajtjes së faturave të freskëta dhe të freskëta me shpenzimet më pak. Faturat e vjetra dhe ndoshta të pista i bëjnë njerëzit të ndihen sikur duhet t’i largojnë dhe për këtë arsye të blejnë sende shtesë. Nga ana tjetër, paratë e reja i bëjnë ata të ndihen më të fuqishëm dhe përpiqen t’i mbajnë në portofolin e tyre për më gjatë, nëse është e mundur.

Mos jini shumë miqësor me shitësit.
Ndërsa jeni duke blerë rroba, shpesh përshëndeteni nga një asistent i shitjes i cili do të përpiqet t’ju ndihmojë me gjithçka që kërkoni. Në përpjekjen e tyre për të qenë të mirë në punën e tyre, ata mund t’ju ofrojnë zgjedhje shtesë . Në këtë rast, në vend që të blini të vetmen gjë që dëshironit në fillim, mund të përfundoni duke gjetur gjëra të tjera që ju pëlqejnë gjithashtu. Jo vetëm kaq, por mund të blini edhe diçka nga detyrimi ndaj personit që ju ndihmoi kaq shumë dhe ju tregoi kaq shumë artikuj.

Mos përdorni një karrocë të madhe blerjesh.
Imagjinoni të jeni brenda një dyqani të madh ku ata kanë qindra mijëra opsione për t’i blerë. Marrja e një karroce blerjeje duket logjike vetëm në rast se gjeni gjëra që nuk janë në listën tuaj. Sidoqoftë, kjo është një arsye pse mund të përfundoni duke shpenzuar më shumë sesa keni planifikuar fillimisht dhe duke blerë gjëra që nuk ju nevojiten vërtet. Pra, në vend të një karroce, kapni një shportë më të vogël ose përdorni duart për të mbajtur ato pak gjëra që ju nevojiten.

Veshja e takave të larta mund të ndihmojë.
Ata që pëlqejnë të veshin taka të larta, mund të kenë nevojë të fillojnë t’i veshin ato gjatë blerjeve. Një studim në Universitetin Brigham Young zbuloi se njerëzit që veshin taka përqendroheshin në ruajtjen e ekuilibrit të tyre më shumë se çdo gjë tjetër, që do të thotë se ata me shumë gjasa do të blejnë një produkt të rangut të mesëm në vend të një artikulli me çmim të lartë. I njëjti efekt besohet të krijohet pasi shkoni në një klasë joga ose hipni në një shkallë lëvizëse.

Lini kartat tuaja të kreditit dhe debitit në shtëpi.
Kjo mund të duket jokonvencionale në kohën dhe moshën në të cilën jetojmë, por hulumtimi ka treguar se mund të shpenzoni më shumë kur paguani me një kartë. Kur merrni paratë nga xhepi, shihni saktësisht se sa para janë nxjerrë nga xhepi juaj. Nga ana tjetër, kartat ju japin iluzionin se mund të shpenzoni më shumë kur, në realitet, nuk e keni aftësinë për ta bërë këtë.

Dyqanet shpesh përdorin fuqinë e “nuhatjes” për të tërhequr klientët dhe për t’i bërë ata të shpenzojnë më shumë sesa kishin menduar. Për shembull, pikat e karburantit që kanë rritur erën e kafesë shohin një rritje në shitjet e tyre të kafesë. Ajo që mund të bëni për të mos rënë viktimë e këtij truku është të thithni një nenexhik ose të përtypni çamçakëz nenexhik para se të shkoni në pazar. Era e nenexhikut mund të jetë në gjendje të bllokojë aromën e një dyqani dhe për këtë arsye t’i mbajë shpenzimet tuaja nën kontroll.

Zgjidhni dyqanin më të ngarkuar për të blerë.
Të qenit në një dyqan bosh ju jep të gjithë mundësinë në botë për të shfletuar, provuar dhe në fund për të blerë gjëra të panevojshme. Kështu që, herën tjetër synoni të bëni blerje në një dyqan shumë të zënë në mënyrë që të shpenzoni më pak para.