5 dallime midis burrave dhe grave që kanë një shpjegim të papritur

Sot do të donim të flisnim për dallimet midis burrave dhe grave. Ju mund të thoni se i keni ditur këto dallime gjatë gjithë jetës suaj, por nuk është aq e thjeshtë. Jemi të sigurt se do të jemi në gjendje të nxjerrim në pah disa fakte për të cilat nuk keni dëgjuar kurrë më parë. Dhe në seksionin e bonuseve do të zbuloni se nga erdhi moda për takat e larta.

Gjatësia e gishtave

Le të bëjmë një eksperiment të shkurtër. Vendoseni dorën në një sipërfaqe të sheshtë dhe krahasoni gjatësinë e gishtit tregues dhe unazës. Në përgjithësi tek femrat gishti tregues është më i gjatë. Tek meshkujt, gishti i unazës është më i gjatë. Si mund të shpjegohet kjo?

Sipas shkencëtarëve, gjatësia e këtyre gishtave varet nga niveli i hormoneve mashkullore dhe femërore që ndikojnë tek fetusi në mitër. Pra, arsyeja pse gishti i unazës është më i gjatë se gishti tregues te meshkujt është testosteroni.

Lëkura në thembra

Shkencëtarët kanë zbuluar se lëkura e grave është më e hidratuar në zonën e dekoltesë dhe në duar. Vetëm lëkura në thembrat e tyre është më e thatë se ajo e meshkujve. Pra, në kushte të barabarta, takat e meshkujve do të jenë më të lëmuara.

Renia e flokeve

Të qenit tullac pas moshës 50 vjeçare është tipike për rreth gjysmën e meshkujve. Arsyeja për këtë është një sëmundje e përhapur trashëgimore, alopecia androgjenetike, e cila quhet edhe “tllaci mashkullore”. Për shkak të kësaj gjendjeje, gjëndrat e flokëve tkurren, dhe flokët bëhen më të hollë dhe më të shkurtër, dhe përfundimisht zhduken.

Tkurrja e folikulit mund të shkaktohet nga ndjeshmëria ndaj dihidrotestosteronit, një nënprodukt i testosteronit. Kjo do të thotë se sa më shumë hormon për ndërtimin e muskujve të ketë një mashkull, aq më shumë ka gjasa që ai të bëhet tullac.

Madhësia e trurit

Truri i një burri është më i madh se ai i një gruaje, por kjo nuk do të thotë se burrat janë intelektualisht superiorë ndaj grave. Gjithashtu, disa pjesë të trurit në të dy gjinitë janë të ndryshme në madhësi dhe funksionojnë ndryshe. Për shembull, hipokampusi, i cili është i përfshirë në mësimin dhe krijimin e kujtimeve, është më i madh te femrat. Dhe amigdala, e cila shoqërohet me përjetimin e emocioneve dhe kujtimin e tyre, është më e madhe te meshkujt.

Shkencëtarët kryen një eksperiment: ata u treguan subjekteve një video në mënyrë që ata të mund të kujtonin disa përvoja personale. Rezultoi se tek meshkujt, aktiviteti vërehej vetëm në amigdalën e djathtë dhe tek femrat vetëm në të majtën.

Vizioni

Gratë janë më të mira për të parë ngjyrat, por burrat janë të mirë në gjurmimin e objekteve që lëvizin shpejt. Kjo ndoshta lidhet me të kaluarën tonë të gjuetarëve-mbledhës, kur burrat ishin gjuetarë dhe gratë ishin grumbulluese.

Për shembull, një portokalli mund t’i duket më e kuqe një burri sesa një gruaje. Bari është pothuajse gjithmonë më i gjelbër për gratë, sepse objektet jeshile duken më të verdha për burrat.