3 gjëra për të mbajtur mend kur prekni fundin

Të prekësh fundin nuk është gjëja më e keqe që mund të ndodhë. Nëse e prekni, është sepse nuk mund të bini më tej dhe kjo ju hap një opsion të dyfishtë: mund të qëndroni atje, të fshehur në dhimbjen tuaj – dhe është gjëja më e keqe që mund të ndodhë – ose mund ta përdorni atë fund për të fituar vrull dhe për t’u ngritur. Gjetja e forcës për momentin, megjithatë, nuk është gjithmonë e lehtë. Në fakt, në shumicën e rasteve është pothuajse e pamundur.

Ndoshta të gjithëve u ka ndodhur të përjetojnë ndjesinë e prekjes së fundit. Nëse po, i dini vështirësitë e asaj që po themi. Jeta përfshin përpjekje mendore, emocionale dhe fizike që na demoralizojnë, që na bëjnë të ndihemi të pashpresë, të trishtuar dhe plot ankth. Sapo të arrish në këtë pikë, ka vetëm ngjitje, sepse nuk është e mundur të zbresësh më poshtë.

Por ju tashmë i dini të gjitha këto. Ju keni rënë dhe jeni ngritiur sërish. Ashtu si Feniksi, ju jeni rilindur nga hiri juaj. Prekja e fundit ju ka dhënë një mësim të rëndësishëm për jetën. Por si qenie njerëzore, ju e dini shumë mirë se gjithmonë mund të rrëshqisni përsëri.

Mund të ndodhë që frika e kthimit në një situatë të këtij lloji të përfundojë duke ju paralizuar dhe duke ju penguar të jetoni në maksimum, duke penguar iniciativat tuaja dhe duke ju shtyrë të mbylleni në flluskën tuaj. Megjithatë, ky qëndrim do të përfundojë vetëm duke ju lënduar. Do të përfundoni sërish në fund, sepse frika nuk është kurrë një këshilltar i mirë.

Mësoni nga përvojat e kaluara

Nëse po e lexoni këtë artikull, ndoshta është sepse, nëse nuk ka ndodhur tashmë, ndiheni gati të arrini fundin. Dhe ju tashmë e dini se ajo që mund të duket si një gropë pa fund me një rënie të pafund, në fakt ka një fund.

Mos e mohoni atë që keni përjetuar dhe mos u turpëroni për dhimbjen që keni vuajtur. Nga kujtesa e vuajtjeve të përjetuara do të mund të kuptoni dhe zbatoni në mënyrën më të mirë sugjerimet e mëposhtme. Kur të arrini fundin, mbani mend sa vijon.

Ndjejeni dhimbjen pa qenë të varur prej saj, mos e shtypni atë

Lërini emocionet tuaja të rrjedhin, jepini vetes mundësinë të ndjeni atë zhgënjim, atë hidhërim apo edhe atë zemërim që ju pushton. Identifikimi i asaj që ndjeni është mënyra e vetme për të lehtësuar dhimbjen. Nëse përpiqeni të shpërqendroni veten duke menduar për diçka tjetër, ato emocione do të rriten, duke u përpjekur të nguliten fort në kokën tuaj.

Ndjejeni dhimbjen tuaj pa u varur prej saj. Thjesht lëreni të rrjedhë. Mos kërkoni zgjidhje, mos kërkoni fajtorë, mos mendoni për kundërmasa. Thjesht përpiquni të ndjeni. Sado e çuditshme t’ju duket, duke vepruar kështu, ato emocione nuk do t’ju gllabërojnë, por do të largohen duke ju lënë të lirë.

Merrni pak kohë për të reflektuar

Është reflektimi që lëviz ekuilibrin. Ju duhet kohë për të kuptuar atë që keni përjetuar dhe për të kuptuar se sa shumë ju ka ndikuar kjo. Pasi t’i lini emocionet të rrjedhin, është koha të filloni të ndriçoni mendjen dhe zemrën tuaj. Është koha për të nxjerrë një mësim të ri.

Të reflektosh, megjithatë, nuk do të thotë të luash për të kuptuar se kujt janë gabimet, por të jesh i vetëdijshëm për përgjegjësinë, të falësh veten dhe të marrësh vendime pozitive që të bëjnë më të fortë. Për ta bërë këtë, mund të duhet pak kohë. Merrni gjithë kohën që ju nevojitet. Vetëm një reflektim i thellë që shërben si mësim mund t’ju ndihmojë të riktheheni nga fundi.

Nëse vetëvlerësimi juaj ka mbetur i fortë në rënie, ngritja do të jetë shumë më e lehtë. Në këtë mënyrë, ju e shikoni rënien tuaj si një mundësi për t’i treguar vetes se sa shumë e pëlqeni veten. Mundohuni ta trajtoni veten të paktën me të njëjtën dashuri që u jepni të tjerëve, si njerëz që respektojnë dhe falin, që japin mundësi dhe që nuk kërkojnë të ndryshojnë të tjerët.

Lëreni mendjen të rrjedhë

Shumë nga njerëzit që mendojnë se kanë arritur në fund nuk i lejojnë vetes luksin e shkëputjes nga problemet e tyre. Ata ulen dhe mendojnë për gjithçka që nuk është në rregull në jetën e tyre. Por të hasësh në një pengesë nuk do të thotë që nuk mund të bësh një rrugë të tërthortë dhe të gjesh diçka më interesante për jetën tënde.

Për të dalë nga këneta, në vend që të mendoni për gjërat E këqia, gjëja më e mirë për të bërë është të kërkoni një aktivitet që lejon mendjen tuaj të rrjedhë. Aktivitetet krijuese si muzika, ushtrimet apo meditimi na japin mundësinë të dalim për një moment nga hapësira e dëmshme dhe e ngopur në të cilën gjendemi, të kalojmë në një skenar të ri dhe të kthehemi plot energji të reja.